Una mirada a la comarca del Bergueda feta a través de la mirada de Rafael López-Monné, la ploma d Enric Alfonso i les receptes culinaries dels seus millors restauradors fotografiades per Xavier Mendiola. Aquest llibre, prologat per Pep Bernades, és vital per a qualsevol amant de la cuina, o de la bona taula, i per a aquells que vulguin descobrir l interes paisatgístic, historic, gastronomic i huma d aquesta comarca.
«El Bergueda és d aquells llocs que es recorden assegut al voltant d una taula. El simple tast d un moixernó, d un plat de patates emmascarades o d un freginat ens transporta indefectiblement a Queralt, al Pedraforca o a les fertils planes del sud. I, segurament, tots aquests indrets mai més no abandonaran el raconet del nostre cervell on s emmagatzemen les experiencies plaents. Tot plegat té molt a veure amb la indiscutible qualitat dels productes: els bolets, la vedella, els embotits, els formatges, el pollastre, el blat de moro escairat, els pesols negres...
[ ]
«En harmonia amb els gustosos ingredients sorgits de la terra, els diferents productes d origen animal donen lloc a plats tradicionals rics en matisos: vedella amb bolets, peus de porc amb naps, pollastre de pages a la berguedana, anec amb peres, freginat (a base de sang i fetge de porc), confitat, canelons... Els mateixos ingredients donen forma, sabor i color a la creativa cuina d autor —o, perque no, d artista— present en restaurants de la comarca, una cuina basada en molts casos en l actualització de plats tradicionals: Múrgoles farcides de carn d olla, carpaccio de ceps amb vinagreta de pinyons, polarda amb botifarres de perol trufades i cebetes tendres... En altres casos, d aquesta cuina d alta volada en resulten vistosos i atrevits plats d avantguarda, on no hi falten delicats aires, serums, escumes, gelatines i flors naturals. Les materies primeres que utilitzen i la perícia dels cuiners a l hora d adobar-les i presentar-les a taula han fet que els restaurants del Bergueda siguin llocs perfectes per fer-hi parada i fonda. Són establiments que, d altra banda, han esdevingut garants de la tradició culinaria, la qual cosa els atorga un valor afegit. Diversos d aquests restaurants són avui temples gastronomics la fama dels quals arriba a paisos com França, el Japó o Australia, llocs d on també arriben part dels comensals. Una altra mostra de l exit dels establiments berguedans són els diferents guardons i altres reconeixements públics que han obtingut, alguns en forma de rutilant estrella. La llista, ben segur que s ampliara encara molt més.»
|